Tekeraoi am managa!
- en koreograferet massevandring
Spillede i Helsingør, Odense, Århus og København i August 2017, bla. på Passagefestivalen, Little Rebellions - Kulturby Aarhus 2017 og Momentum.
Forestil dig at blive ufrivilligt nomade. At vandre fordi du ikke har noget valg.
At flakke hvileløst omkring. Uden hjem. Uden hjemland. Fordi du ikke hører nogen steder hjemme.
Om 35 år vil 200 millioner mennesker være fordrevet som konsekvens af den globale opvarmning. Sådan lyder prognosen fra FN's eget klimapanel, men det internationale samfund lukker lydløst dørene i; "klimaforandringer kan ifølge konventionerne ikke danne baggrund for asyl".
Således er de første mange millioner allerede nu fordrevet uden anerkendelse, rettigheder eller beskyttelse. Vi ser tavst til, mens der i kølvandet på det kapitalistiske forbrugssamfund slæbes flere hundrede millioner hjemløse mennesker, som ingen vil tage ansvar for.
Tekeraoi am mananga! (held og lykke på din rejse!) er en koreograferet massevandring.
Det er i samme bevægelse en vandrende manifestation og en fordybende audiowalk, der fører publikum gennem byen i en rodløs og klaustrofobisk flok-koreografi.
Publikum bliver en del af en koreografisk bevægelse gennem byen via høretelefoner og en intens kropslig undersøgelse af fordrivelse, rodløshed og udmattelse.
Som publikum indgår du i et auditivt scenografisk tankespil fortolker byrummet fra forskellige synsvinkler, i et refleksivt limbo mellem nutiden og den fremtid vi er ved at skabe.
I flokken er også Akaka Maemae og Kaatita. For dem er undersøgelsen akut virkelighed.
En forberedelse. På en rejse uden mål. På livet som statsløs nomade. For om blot 25 år er hele deres nation forsvundet under havets overflade.
I vandringens konstant pulserende fremdrift skabes et dynamisk krydsfelt mellem deltagelse og betragtning, udførelse og lytten. Her går publikum de to unge i-kiribati kunstneres og klimaaktør Pelenise Alofas autentiske fortællinger i møde.
Historien bag forestillingen
Kunstnere fra NextDoor Project rejste i september 2015 på feltarbejde i Kiribati for at researche til projektet 'Point of no return'. Opholdet, som blev støttet bla. af Center for Kultur og Udvikling samt Statens Kunstfond, havde til formål at skabe netværk og få indblik i det sammenstød mellem mennesker, natur, politik og kultur, som klimaforandringerne betyder for beboerne på Tarawa, Kiribatis mest befolkede atoll, og som gør Kiribati til et globalt anliggende. Det var her vi mødte Akaka Maemae og Kaatita.
"Vandringen er spændende og yderst effektfuld. Fordi den sætter sig i kroppen som en konkret erfaring om, hvordan det er ikke at have noget sted, man kan sætte sig – simpelthen fordi ens jord er oversvømmet" Anne Middelboe Christensen, Information. Læs hele anmeldelsen her
"Al dans og musik på vandringen emmer af menneskelig sårbarhed og ømhed for hinanden" Helsingør Dagblad.
"Det er et oplæg til eftertanke, til debat og til handling. Forestillingen var annonceret som en performance om klimaforandringer. Og det var det. Men det var også meget mere end det. Tekeraoi Am Mananga! er decideret rørende og slutningen var både uventet og i sig selv en smuk oplevelse!" Kulturmor.dk. Læs hele anmeldelsen her
"Jorden er ved at skride under dig. Den følelse æder sig langsomt indad, bedst som vi går der, en lille flok i Aarhus Midtby, hvor regnen som insisterende følgesvend gennem sommeren pludselig skifter fra at være dårligt vejr til et syndflodsvarsel om kommende klimaforandringer" 4 hjerter. Monna Dithmer, Politiken
Læs artikel i Blacklisted her
Læs Interview i Stiften her
Læs interview med komponist og musiker Anne Eltard i OPTAKT her
Læs interview i Fyens.dk her
Læs omtale i Politiken her
LÆS MERE OM KIRICAN - Kiribati Climate Action Network
Koreografi, iscenesættelse: Ingrid Tranum Velásquez i samarbejde med de medvirkende
Medvirkende: Akaka Maemae (musiker), Kaatita Kabwaba (danser), Carina Raffel (danser), Lars Gregersen (danser), Anne Eltard (musiker), publikum.
Klimaaktør (National coordinator of The Kiribati Climate Action Network): Pelenise Alofa
Komponist: Anne Eltard i samarbejde med Akaka Maemae
Scenograf: Annika Nilsson
Dramaturg: Christine Fentz
Produktionsleder og afvikler: Frej Stenholt Mortensen
Forestillingen er støttet af:
Århus Kommune Kulturudviklingspuljen, Odense Kulturpuljen, Københavns Scenekunstudvalg, Christianshavns Lokaludvalg, Merkurs Andelskasse